Vad är det som gör att du gå upp 4 på morgonen, ger dina barn och man/hustru en kyss på kinden och sedan smiter iväg för att komma hem sent på natten? Vad är det som gör att du är oduglig som anställd, för att inte säga rent av skadlig. I alla fall som du ser det. Varför ser du allt som behöver fixas men ingen annan? Och du inte bara ser det utan du gör det?

Förmodligen är det genetiskt, men det är säkert lika stor portion omständigheter. Saker som inte funkar som behöver fixas, på lite olika sätt.. 

Som entreprenör är man otålig, envis, övertygande, spretig och problemlösare. Ofta bygger entreprenörer upp ett eller flera bolag under 3-5 år som ganska snabbt blir lönsamma, i vissa fall redan från första året. Bolagen befolkas av anställda och kunder man inte längre känner. Det händer något konstigt i kroppen och i hjärnan. Det är ett företag som har fötts och entreprenören vaknar plötsligt upp ur sin dröm och inser att hon/han har ett stort ansvar och en massa förpliktelser. Första frågan om PU-samtal brukar skaka om även den tuffaste entreprenören. Ofta blir reaktionerna mindre bra. Låt mig ge att exempel. Om du är riktigt marknadsdriven och extrovert förstagångsentreprenör så kommer aldrig en kund eller en konkurrent kunna stressa dig som en anställd som ber om ett PU-samtal. Du åker direkt upp på stressnivå 3 där du får inverterat beteende och blir kylig och objektiv, något du i normaltillståndet inte är. Eller om du är extrovert och dominant (exekutive) så är ett typiskt stressbeteende på grad 3 att du blir inställsam, något ingen kommer gilla eller tro på.

Du bestämmer dig för att tillsätta en personalchef.

 

Läs mer nästa vecka i del 2 av sommarkrönikan att tillsätta en VD i ett entreprenörsföretag

Share: