Du har just landat i avgrunden, du vet inte vad en känslighetsanalys är och kassaflöde för dig är stålar in och stålar ut. Men framförallt du har en samling apor runt dig som absolut inte fattar hur man gör affärer. Du bestämmer dig för att ta till hårdhandskarna. Du smider planer. Jag utser VD till tillförordnad chef i fabriken över sommaren, det blir bra. Så VD får lära sig hur det är i verkligheten, att få skit under naglarna. Sen kan vi snacka kassaflöde, alla skall gå den långa vägen.  Sagt och gjort, du utser honom till tf för fabriken med uppdraget ett effektivisera produktionen med 35% för då behövs inga känslighetsmojänger. Pang på, precis som jag alltid gjort tänker du.

VD accepterar givetvis utmaningen och tänker att det kan väl inte vara så svårt, på min ekonomiutbildning läste vi om lean och statistisk processtyrning. Det här blir en enkel match, jag skall visa grundaren att djup kunskap och ledarerfarenhet är vad som behövs.

Första dagen på fabriken blir VDs sladd till datorn utdragen, en truck parkerar utanför dennes rum så VD får kättra ut genom fönstret och packen skiter sig så VD måste ryka in då arbetsledaren är hemma och vabbar. VD styr handfast upp packen, tror VD i alla fall. Dagen därpå undrar en kund, en återförsäljare, varför 85% är felpackat.

En av de unga killarna på lagret kommer fram till VD tredje dagen och frågar varför han har en rosa skjorta, skall du på fest eller? Plötsligt drar någon igång AC/DC på högsta volym och VD bestämmer sig för att införa en ny policy, inga stereoapparater. Nu skall det visas vem som bestämmer. Du kan ju gissa vad som händer dagen därpå.

Nåväl, VD får lämna bolaget och personalchefen försöker prata med alla. Du själv gör ännu fler och ännu större affärer, det går bättre än någonsin.

 

Läs mer nästa vecka i del 5 av sommarkrönikan att tillsätta en VD i ett entreprenörsföretag

PS. Alla namn och all fakta är påhittade men bygger på verkliga upplevelser DS.

Share: