Ibland får jag känslan att IT-världen tror sig utveckla affärer, speciellt med allt buzz som varit kring nya digitala strategier för marknadsföring. Men IT är bara en distributionsmekanism för service och upplevelse. IT skall inte driva affären, IT skall stödja affären. Överhuvud taget är produkter distributionsmekanismer för tjänster och upplevelse och inget som skapar distinktiva och särskiljande värde i sig.

Låt mig ge några exempel

  • Moln (The Internet Cloud) ersätter/utmanar enligt vissa open source (tjänstetransparen istället för produkttransparens)
  • Microsofts support på Visual Basics (programmeringsspråket) slutar och alla migrerar til nya programmeringsspråk  (samma kod, men ingen service)
  • Spotify ersätter/utmanar iPod (tjänsten viktigare än prylen)

Shift Happens!

Share: