Naan är ett sorts Indiskt bröd, flottigt och gott. Frågan är bara om dina barn kommer äta det?  

I och med globaliseringen har en centralisering skett, steg för steg. Stora företag har drivit på och skaffat sig skalfördelar. Men idag finns en tydlig trend, vad som kallas post-global brand, det sker en lokalisering samtidigt som en globalisering. Lokala fördelar men levererat i global skala och med global produktion. Vrumärken blir mer anpassade och mer lokala men levereras med globala muskler. Drivarna är många, tex

  • Smaken opch efterfrågan är olika
  • Man vill positionera flera varumärken för att maximera täcknigen
  • Intellektuella rättigheter kan krocka om varumärken rebrandas eller anpassas
  • Man vill ge en lokal förankring för att stärka känslan

Så chansen/risken att dina barn kommer äta Naan är rätt liten men däremot en variant av brödet som redan idag serveras på vissa pizzerior kommer kanske vara mer standard (fast detta bröd tolkas som något helt annat än Naan).

För att bli konkret, mer eller mindre alla souvenirer man köper som minne från en liten ort någonstans är tillverkade i Kina.

Shift Happens, från globalt till lokalt men med global resursallokering.

Share: