Det har de senaste åren varit inne att tala om relationer, sedan i mitten av 90-talet så exploderade relationsmarknadsföring och tjänstekvalitet. Men hur är det egentligen?

Vill jag ha en relation med de som säljer kontorsmaterial? Vill jag fika och lägga 20 minuter på at lyssna på någon som skall bounda med mig för att nasa en vattenfiltreringsmaskin? Svaret är definitivt nej. Och jag vill inte heller bli uppringd av tidningsprenumerationsförsäljare kl 18.00 en fredag kväll.

Relationer är viktiga men bara under visa förhållanden. 1999 publicerade Cannon & Perreault en artikel om relationer där de konstaterade att det finns ett spektrum mellan transaktion och samverkan. Jag tycker att den insikten nu börjar bli dags att ta till sig. Sysslar du med de som är viktigt och komplext för din kund behövs tillit och informationsutbyte, annars är det pris som gäller och enkla beställningssätt.

 

specktrum

Share: