Som entreprenör har du säkert tänkt eller förmodligen redan testat att  utveckla och bygga allt från säljstödssystem till kundapplikationer som underlättar för kund och säljare, kanske specialgjort inköpssystem och prognosverktyg. Du har säkert ideer om e-handelslösningar som inte finns än osv… Problemet är att det tar lång tid, funkar inte, är krångligt och dessutom dyrt. Det stannar ofta vid prototyper eller halvfungerande system. Ett alternativ är att gå till Indiska IT-företag som kan förverkliga dina ideer snabbare och till lägre kostnad. Då jag investerat i ett Indiskt IT-företag och just nu hjälper många entreprenörer med allt från egna teams i Indien till samägda bolag eller enskilda projekt har jag satt samman en lite lista med råd att tänka på när man kör sitt sina projekt… Håll till godo!

För att nu lyckas ta hem vinsterna av offshoring och öka den interna kvaliteten har jag sammanställt 10 enkla råd:

1.Lägg tid på att identifiera rätt möjlighet, sätt en prislapp och en avkastning på arbetet som skall offshoras. Då kan allt ställas emot detta.

2.Gör en 360-gradersanalys på den interna kvaliteten och arbetssättet, dokumentera gärna med videoinspelningar. Lägg 1-2 dagar på detta innan offshoringen (så att du kan gå tillbaka och jämföra). Identifiera och dokumentera speciellt uppfattningar om utmaningar och problem.

3.Du bör ha en utvecklare i teamet i Sverige på fem-åtta personer i projektet hos offshoringleverantöreren. Skicka också över nyckelpersoner till offshoringlandet i början. Säkerställ att alla tas omhand på kvällar och helger.

4.Om du väljer en pilot så välj en som är viktig, annars får inte projektet ledningens uppmärksamhet och då finns inte förutsättningarna. Många väljer oviktiga piloter och det är dömt att misslyckas, då det inte är så betydelsefullt att alla slår knut på sig själva, vilket alltid behövs i alla förändringar.

5.Tänk på förändringskurvan, i början eventuell smekmånad, sedan avståndstagande, förnekande, motarbetning och till slut assimilering och framgång (obs, egen tolkning).

6.Aktiv coachning av kund och leverantör, samtidigt. Ta ställning, leverera som du vill ha leveranser. Föregå med gott exempel.

7.Tänk på att i personal i många länder arbetar på lördagar, visa respekt och skicka inte ”trevlig helg-mail” kl 14.00 en fredag. Det enda som händer då är att du får MSN, Skype och e-mails hela lördagen.

8.Avtal och SLA (Service Level Agreements) styr beteenden, om du lägger in förseningsviten kommer leveranserna i tid men kanske på bekostnad av kvaliteten. Styr på det som är värdeskapande inte på standard-SLA:er.

9.Se möjligheter du inte gjort tidigare; vad skulle  du göra om du hade 100 civilingenjörer till ditt förfogade 1 månad?

10.Alla människor styrs av värderingar och visioner. Vill du förlänga ditt företags processer måste du arbeta lika hårt med visionen extern som internt och i synnerhet med samarbetspartners som formerar dina virtuella värdekedjor.

Share: