Många tror på en ljusning, och visst kommer det alltid sol efter regn. Men något har hänt, landskapet har förändrats. Till och med politiker talar om entreprenörskap och det spås bli en av valfrågorna fast inlindat som vanligt. Det kommer i valet 2010 talas om de nya jobben, om det nya företagen och om omställningar efter bildöden. Du som följer mina bloggar vet att jag redan i våras pekade på att SAAB troligen får en eller flera oseriösa bud för att sedan gå under och att Volvo kommer bli kinesiskt. Det ser faktiskt ut at bli så och det är också en förlängning av de förändringar vi sett under 00-talat.

Sedan slutet på 90-talet och under hela 00-talet har den politiska och demografiska kartan ritats om, Internet har kopplat oss samman. Falska profeter från såväl höger som vänster försöker krampaktigt hålla kvar vid det gamla, en del med lögner och en del med felaktiga analyser och simuleringar som grund. Alla vet egentligen och Svenska folkhemmet befolkas nu långsamt av kosmopoliter som kommer diva lokaliseringen och det unika. Inom nationalekonomin finns det sedan tidigt 1900-tal en lag som heter ” advantage of comparison” som säger att allt kommer jämnas ut mellan länder, det som bäst görs någonstans kommer göras där och enda sättet att kortsiktigt stoppa är intervenering från staten med våld eller med politiska fintrimningsmekanismer så som fiskala policies, monetärea policis och arbetsmarknadspolitiska åtgärder. De stora kliven och cyklerna är dock underliggande fundamenta och äntligen verkar de flesta i ledande ställning sett detta. Dock reagerar ofta medborgare på samma sätt som politiker och försöker hålla sig kvar istället för att bejaka och ta kraft i rörelsens riktning. De som är bäst på att ta vara på möjligheter och simma på djupt vatten är entreprenörerna. Det är inte storföretagen, det är inte politiker och det är inte gemene man som alla vill ha det som det alltid varit och motarbetar förändringar. Förändringarna kommer ändå men blir mer smärtsamma om vi inte tar vara på dem. Jag höll en hearing för några rikstagspolitiker för ca 1,5 år sedan där en av våra framträdande politiker frågade mig vad skall vi göra då? Jag svarade att det är hans jobb att ta reda på det, jag är entreprenör och investerare och vet vad skall tänker göra vilket jag också gjort. Innan jag berättar vad jag gjorde så skall jag återge ett par talande kommentarer om ämnet från en nyligen publicerad artikel om Mölnlyckes lyckade outsourcing till Indien.  

” För att på slut på allt nonsens om outsourcing så är det enda sättet för dem som tar besluten att deras egna barn råkar ut för att behöva lämna sitt jobb efter att ha lärt upp en indier ifrån indien sitt jobb… När det händer två- tre gånger så kommer dessa CIO’s inse vad som är på väg att hända…………” av MrMagic

Entreprenörer är redan i full fart att bygga nya företag efter storföretagens misslyckanden, efter att gränser öppnats och att det finns global kompetens och tillgång till innovationshöjd och resurser. Själv har jag flyttat alla mina pensionspengar till småbolagsfonder i BRIC området, jag har startat mitt egen Venture bolag där jag idag har en handfull med bolag jag investerat i och aktiv arbetar med, alla mindre entreprenörsdrivna med en omsättning upp till 100MSEK. Alla med internationella ambitioner, alla med globala leveranser och samarbeten och alla med möjlighet att växa mycket under lönsamhet. Morgondagens företag med morgondagens ledare.

År 2010 kommer bli entreprenörernas år, året då det startar fler bolag av egen kraft med globala idéer och med globala leveranser. Året då politikerna inser att det är bättre att bejaka än att förneka och skydda, året då vi i Sverige inser att vi är inte världsbäst som nation utan att vi har drivna individer som vi skall lyftas fram på arenan liksom som vi hyllar Zlatan skall vi hylla entreprenörerna och ge dem fritt utrymme att bygga Sverige 3.0

Gott nytt entreprenörsår,
Magnus

Share: