Fram till idag har IT varit ett nöt när du skall starta bolag; man behöver server, brandvägg, Exchange eller annan e-maillösning, ekonomisystem, et sätt att hantera strukturkapital med exempelvis SharePoint, mobilitet, kopplingar till mobiler och jobba från annan ort med avancerade terminal serverlösningar och VPN tunnlar, webbsida, extranät med kundytor mm. I alla fall om man siktar högt.
Är detta vettigt? Nödvändigt snarare. Men dyrt och tar tid och kapital från det vettiga, nämligen att skapa värden för kund och sin egen organisation.
Jag har i flera bolag jag investerat i infört Google Apps och hjälper just nu även flera vänner och affärsbekanta med detta. Allt kan skickas upp i molnet och ekonomisystem kan du outsourca på din ekonomileverantör. Dessutom till en kostnad av 40kr per mån och person istället för tidigare med siffror på 5.000 per månad och kanske mer i vissa fall. CRM systemen på marknaden idag, speciellt SalesForce, är direkt integrerat med Google Apps och du delar kalender och dokument helt utan krångel, det är första gången jag ser att det fungerar. Väljer du en Android telefon så är det endast lösenord och e-mailadress som behövs så är du igång. Även banken är också virtualiserad. Du kan kort sagt på ett par dagar bygga upp en komplett infrastruktur och oursourca ekonomi och då är igång med mobil och en dator eller Internet-cafe, vad du vill och när du vill till en kostnad av ett par hundralappar per person och månad för allt du behöver i infrastrukturväg. Du har knappt något behov av service och byta dator är mycket enkelt, du kan till och med välja konsumentdatorer istället för de dyra företagsdaorerna – billiga och utan serviceaabonnemang. Allt ligger i molnet ändå…  Slutar det funka så byt dator och öppna webbläsaren så är du ingång… EN konsumentdator kaoster 4-5KSEK… Slöseri? Nej varfördå, skänk bort datorerna till högstadie och gymnasieelever – som helt säker fixar till dem på ett par ögonblick…

Share: